menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najlepiej samemu przygotować sok z dojrzałych malin. Wyrzucamy nadpsute maliny, resztę opłukujemy i gnieciemy na miazgę przy pomocy prasy lub drewnianą łyżką w makutrze. Miazgę wkładamy do woreczka z gazy, wieszamy nad miską i czekamy, aż ścieknie do niej cały sok. Do soku wsypujemy cukier. Jak widać proporcje są bardzo proste 1:1:1. Sok z cukrem gotujemy, usuwając przy tym zbierającą się pianę. Gdy ostygnie wlewamy do niego spirytus, mieszamy i odstawiamy na tydzień. Potem likier przecedzamy, wlewamy do butelek i zakorkowujemy.

ocena:

Likier malinowy

składniki

  • 1 l soku z malin
  • 1 l spirytusu
  • 1 kg cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najlepiej samemu przygotować sok z dojrzałych malin. Wyrzucamy nadpsute maliny, resztę opłukujemy i gnieciemy na miazgę przy pomocy prasy lub drewnianą łyżką w makutrze. Miazgę wkładamy do woreczka z gazy, wieszamy nad miską i czekamy, aż ścieknie do niej cały sok. Do soku wsypujemy cukier. Jak widać proporcje są bardzo proste 1:1:1. Sok z cukrem gotujemy, usuwając przy tym zbierającą się pianę. Gdy ostygnie wlewamy do niego spirytus, mieszamy i odstawiamy na tydzień. Potem likier przecedzamy, wlewamy do butelek i zakorkowujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję