menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto pierogowe. Jedną szklankę mąki zalać polową szklanki wrzącej wody, wymieszać, druga szklankę mąki zalać połową szklanki zimnej wody, wymieszać, obie części połączyć i zagnieść elastyczne dość twarde ciasto (jeśli trzeba dodać trochę mąki lub wody), dość cienko wywałkować. Szklaneczką do napojów wyciskać krążki ciasta, łyżeczką nakładać umyte suche jagody, brzeżki zacisnąć i zawinąć, wkładać do wrzącej wody, gotować po wypłynięciu do 3 min. Podawać ze śmietaną i cukrem, na zimno lub na gorąco.

ocena:

Litewskie szołtonosy Adama Mickiewicza

składniki

  • 2 szklanki maki pszennej
  • woda
  • sól
  • 20- 30 dag suchych czarnych jagód
  • śmietana
  • cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto pierogowe. Jedną szklankę mąki zalać polową szklanki wrzącej wody, wymieszać, druga szklankę mąki zalać połową szklanki zimnej wody, wymieszać, obie części połączyć i zagnieść elastyczne dość twarde ciasto (jeśli trzeba dodać trochę mąki lub wody), dość cienko wywałkować. Szklaneczką do napojów wyciskać krążki ciasta, łyżeczką nakładać umyte suche jagody, brzeżki zacisnąć i zawinąć, wkładać do wrzącej wody, gotować po wypłynięciu do 3 min. Podawać ze śmietaną i cukrem, na zimno lub na gorąco.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję