menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z gorącą wodą i podgrzewamy (woda powinna sięgać do co najmniej połowy wysokości puszek). Gotujemy puszki przez 2-2,5 godziny. Następnie studzimy i otwieramy. Śmietanę ubijamy z cukrem i żółtkami. Mleko z drugiej puszki przelewamy do rondla i gotujemy z cukrem waniliowym, masłem i 8-10 łyżkami przygotowanej „krówki”. Cały czas mieszamy. Na koniec zdejmujemy rondel z ognia i mieszamy ze śmietaną i żółtkami. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do miski, wstawiamy do zamrażalnika. Co godzinę wyjmujemy i mieszamy ew. miksujemy. Podajemy, gdy lody całkiem się zamrożą. Przed podaniem polewamy resztą krówki.

ocena:

Lody dla dzieci à la „krówka”

składniki

  • 2 puszki skondensowanego, słodzonego mleka
  • 250 ml śmietany 30-36%
  • 6 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 40 g masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z gorącą wodą i podgrzewamy (woda powinna sięgać do co najmniej połowy wysokości puszek). Gotujemy puszki przez 2-2,5 godziny. Następnie studzimy i otwieramy. Śmietanę ubijamy z cukrem i żółtkami. Mleko z drugiej puszki przelewamy do rondla i gotujemy z cukrem waniliowym, masłem i 8-10 łyżkami przygotowanej „krówki”. Cały czas mieszamy. Na koniec zdejmujemy rondel z ognia i mieszamy ze śmietaną i żółtkami. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do miski, wstawiamy do zamrażalnika. Co godzinę wyjmujemy i mieszamy ew. miksujemy. Podajemy, gdy lody całkiem się zamrożą. Przed podaniem polewamy resztą krówki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję