menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem. Mleko gotujemy i wlewamy cienką strużką do żółtek, cały czas masę ubijając w wodnej kąpieli. Gdy masa będzie gęsta wyjmujemy rondelek z masą z garnka z gorącą wodą i ucieramy, aż ostygnie. Ubijamy śmietanę i mieszamy z ostudzoną masą z żółtek. Wkładamy do zamrażalnika. Co 15-30 minut lody wyjmujemy i mieszamy lub miksujemy. Źeby otrzymać lody waniliowe dodajemy do gotującego się mleka pół laski wanilii. Po 5 minutach gotowania wanilię wyjmujemy. Na bazie podanego przepisu możemy przyrządzić dowolne lody smakowe, dodając do gotującego się mleka 2-3 łyżki rozpuszczalnej kawy, lub 100 g roztopionej czekolady, posiekane bakalie, karmel, mielone orzechy (100 g), czy wreszcie dodając do gotowej masy przetarte owoce (ok. 200-300 g owoców jagodowych, miękkich) lub przygotowany mus (z ugotowanych w syropie owoców pestkowych, typu śliwki, morele, brzoskwinie, a także gruszki i jabłka). Poza tym lody śmietankowe możemy uszlachetnić  poprzez dodanie do nich przeróżnych likierów.

ocena:

Lody śmietankowe – przepis podstawowy

składniki

  • 8 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietany 36%

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem. Mleko gotujemy i wlewamy cienką strużką do żółtek, cały czas masę ubijając w wodnej kąpieli. Gdy masa będzie gęsta wyjmujemy rondelek z masą z garnka z gorącą wodą i ucieramy, aż ostygnie. Ubijamy śmietanę i mieszamy z ostudzoną masą z żółtek. Wkładamy do zamrażalnika. Co 15-30 minut lody wyjmujemy i mieszamy lub miksujemy. Źeby otrzymać lody waniliowe dodajemy do gotującego się mleka pół laski wanilii. Po 5 minutach gotowania wanilię wyjmujemy. Na bazie podanego przepisu możemy przyrządzić dowolne lody smakowe, dodając do gotującego się mleka 2-3 łyżki rozpuszczalnej kawy, lub 100 g roztopionej czekolady, posiekane bakalie, karmel, mielone orzechy (100 g), czy wreszcie dodając do gotowej masy przetarte owoce (ok. 200-300 g owoców jagodowych, miękkich) lub przygotowany mus (z ugotowanych w syropie owoców pestkowych, typu śliwki, morele, brzoskwinie, a także gruszki i jabłka). Poza tym lody śmietankowe możemy uszlachetnić  poprzez dodanie do nich przeróżnych likierów.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję