menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rondel z mlekiem, cukrem i połamaną czekoladą umieszczamy w garnku z gorącą wodą i mieszamy, aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, a następnie mieszamy z mlekiem i czekoladą. Przekładamy do zamrażalnika i co pół godziny wyjmujemy, mieszamy lub miksujemy. Po kilku godzinach lody będą gotowe. Podajemy je posypane świeżymi owocami, z sosami owocowymi lub orzechami.

ocena:

Lody z białej czekolady

składniki

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietany 30-36%

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rondel z mlekiem, cukrem i połamaną czekoladą umieszczamy w garnku z gorącą wodą i mieszamy, aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą. Pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, a następnie mieszamy z mlekiem i czekoladą. Przekładamy do zamrażalnika i co pół godziny wyjmujemy, mieszamy lub miksujemy. Po kilku godzinach lody będą gotowe. Podajemy je posypane świeżymi owocami, z sosami owocowymi lub orzechami.