menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Truskawki oczyszczamy i dzielimy na połówki. Na patelnię wkładamy masło a następnie cukier i smażymy do czasu powstania karmelu. Całość zalewamy winem, dodajemy pieprz i kilka minut dusimy. Do sosu dodajemy truskawki oraz likier. Całość redukujemy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Śmiętanę ubijamy razem z cukrem waniliowym. W pucharkach układamy lody, następnie bitą smietanę i truskawki wraz z sosem. Posypujemy pistacjami i serwujemy.

ocena:

Lody z bitą śmietaną, truskawkami i zielonym pieprzem

składniki

  • 9-12 kulek lodów waniliowych
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki grubo zmielonych pistacji
  • 500 g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki zielonego pieprzu w ziarenkach
  • 50 ml likieru, najlepiej Amaretto

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Truskawki oczyszczamy i dzielimy na połówki. Na patelnię wkładamy masło a następnie cukier i smażymy do czasu powstania karmelu. Całość zalewamy winem, dodajemy pieprz i kilka minut dusimy. Do sosu dodajemy truskawki oraz likier. Całość redukujemy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Śmiętanę ubijamy razem z cukrem waniliowym. W pucharkach układamy lody, następnie bitą smietanę i truskawki wraz z sosem. Posypujemy pistacjami i serwujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję