menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek posiekaj. Wymieszaj w miseczce czosnek, musztardę, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę oleju. Łopatkę przypraw solą, pieprzem a następnie natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie łopatkę wstaw na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz ją kolejne 30 minut. Jabłka pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne, pomarańcze obierz ze skórki, usuń białe części i podziel na cząstki. Na patelni rozgrzej pozostały olej i przesmaż na nim jabłka. Kiedy się lekko zrumienią dodaj pozostały miód, wymieszaj i poczekaj aż się lekko skarmelizuje. Dodaj pomarańcze i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Po minucie sos jest gotowy. Łopatkę podawaj pokrojoną w plastry w towarzystwie sosu i owoców.

ocena:

Łopatka pieczona z jabłkami i pomarańczami

składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek posiekaj. Wymieszaj w miseczce czosnek, musztardę, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę oleju. Łopatkę przypraw solą, pieprzem a następnie natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie łopatkę wstaw na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz ją kolejne 30 minut. Jabłka pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne, pomarańcze obierz ze skórki, usuń białe części i podziel na cząstki. Na patelni rozgrzej pozostały olej i przesmaż na nim jabłka. Kiedy się lekko zrumienią dodaj pozostały miód, wymieszaj i poczekaj aż się lekko skarmelizuje. Dodaj pomarańcze i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Po minucie sos jest gotowy. Łopatkę podawaj pokrojoną w plastry w towarzystwie sosu i owoców.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję