menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sporządzamy mieszankę z soli, pieprzu, posiekanego czosnku, papryki, majeranku i 2 łyżeczek kminku. Nacieramy dokładnie mięso, zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 3-24 godzin. Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do brytfanny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C aż do miękkości, podlewając sosem. Rozgrzewamy masło, dodajemy resztę kminku i pokrojoną w kostkę cebulę – przesmażamy, dodajemy sos powstały podczas pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Mięso kroimy w plastry, sos przecieramy i polewamy nim mięso. Podajemy z kopytkami lub z ziemniakami z wody albo puree.

ocena:

Łopatka w sosie kminkowym

składniki

  • 600 g łopatki bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5 łyżeczek kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Sporządzamy mieszankę z soli, pieprzu, posiekanego czosnku, papryki, majeranku i 2 łyżeczek kminku. Nacieramy dokładnie mięso, zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 3-24 godzin. Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do brytfanny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C aż do miękkości, podlewając sosem. Rozgrzewamy masło, dodajemy resztę kminku i pokrojoną w kostkę cebulę – przesmażamy, dodajemy sos powstały podczas pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Mięso kroimy w plastry, sos przecieramy i polewamy nim mięso. Podajemy z kopytkami lub z ziemniakami z wody albo puree.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję