menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę sprawiamy i myjemy, usuwamy oczy i skrzela (głowy i płetw nie odcinamy). Liście laurowe, ziele angielskie, wino i grudkę masła zagotowujemy w małej ilości wody w garnku z wkładką. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy rybę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut. Pod koniec dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Podajemy łososia polanego odparowanym i przecedzonym sosem, posypanego posiekanym koperkiem.

ocena:

Łosoś duszony czerwonym w winie

składniki

  • 1 łosoś (ok. 1,5 kg)
  • 350 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 cytryna
  • 100 g masła
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę sprawiamy i myjemy, usuwamy oczy i skrzela (głowy i płetw nie odcinamy). Liście laurowe, ziele angielskie, wino i grudkę masła zagotowujemy w małej ilości wody w garnku z wkładką. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy rybę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut. Pod koniec dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Podajemy łososia polanego odparowanym i przecedzonym sosem, posypanego posiekanym koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję