X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Łosoś duszony czerwonym w winie

Składniki

  • 1 łosoś (ok. 1,5 kg)
  • 350 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 cytryna
  • 100 g masła
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania

Rybę sprawiamy i myjemy, usuwamy oczy i skrzela (głowy i płetw nie odcinamy). Liście laurowe, ziele angielskie, wino i grudkę masła zagotowujemy w małej ilości wody w garnku z wkładką. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy rybę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut. Pod koniec dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Podajemy łososia polanego odparowanym i przecedzonym sosem, posypanego posiekanym koperkiem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również