menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Łososia filetujemy, filety zostawiamy ze skórką. Filety osuszamy. Mieszamy cukier, sól i grubo zmielony pieprz. Połową przygotowanych przypraw nacieramy oba filety łososia po stronach bez skóry, a następnie składamy je w całość mięsem do siebie. Pozostałymi przyprawami nacieramy długo i dokładnie skórki filetów. Rybę owijamy dokładnie w folię aluminiową, wkładamy do plastikowej torby i szczelnie zamykamy. Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin. Po dwóch dniach wyjmujemy rybę z lodówki, zeskrobujemy przyprawy i Odkrajamy skórę, a mięso kroimy ukośnie na cieniutkie plastry. Łososia układamy na półmiskach wyłożonych sałatą i przybieramy kawałkami cytryny. Oddzielnie podajemy sos musztardowy, który powstaje przez wymieszanie wszystkich podanych składników.

ocena:

Łosoś marynowany – Gravad lax

składniki

  • 1 kg świeżego łososia
  • 50 g cukru
  • 60 g soli
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 1 pęczek świeżego koperku
Sos:
  • 3 łyżki musztardy najlepiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Łososia filetujemy, filety zostawiamy ze skórką. Filety osuszamy. Mieszamy cukier, sól i grubo zmielony pieprz. Połową przygotowanych przypraw nacieramy oba filety łososia po stronach bez skóry, a następnie składamy je w całość mięsem do siebie. Pozostałymi przyprawami nacieramy długo i dokładnie skórki filetów. Rybę owijamy dokładnie w folię aluminiową, wkładamy do plastikowej torby i szczelnie zamykamy. Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin. Po dwóch dniach wyjmujemy rybę z lodówki, zeskrobujemy przyprawy i Odkrajamy skórę, a mięso kroimy ukośnie na cieniutkie plastry. Łososia układamy na półmiskach wyłożonych sałatą i przybieramy kawałkami cytryny. Oddzielnie podajemy sos musztardowy, który powstaje przez wymieszanie wszystkich podanych składników.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję