menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dokładnie wyfiletowaną połówkę łososia ze skórą układamy w szklanym lub kamiennym naczyniu, dodajemy olej, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Wkładamy na 48 godzin do lodówki, przekładając co 12 godzin, żeby ryba miała równomierny kontakt z marynatą. Rybę serwujemy pokrojoną w plastry na talerzykach, osobno podajemy przyprawy występujące w marynacie (plasterki cytryny, pieprz). Można też przyrządzić marynatę dodając do niej kilka łyżek brandy.

ocena:

Łosoś marynowany

składniki

  • filet z połowy łososia – 1 płat (100 g na osobę)
  • 250 ml oleju lub oliwy
  • 250 ml soku z cytryny
  • różnokolorowy pieprz ziarnisty lub biały pieprz mielony
  • świeży koper
  • sól
  • ew. ziele angielskie i liść lauro

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Dokładnie wyfiletowaną połówkę łososia ze skórą układamy w szklanym lub kamiennym naczyniu, dodajemy olej, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Wkładamy na 48 godzin do lodówki, przekładając co 12 godzin, żeby ryba miała równomierny kontakt z marynatą. Rybę serwujemy pokrojoną w plastry na talerzykach, osobno podajemy przyprawy występujące w marynacie (plasterki cytryny, pieprz). Można też przyrządzić marynatę dodając do niej kilka łyżek brandy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję