X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Łosoś z grilla z sosem tatarskim

Łosoś i grill to genialne połączenie, a jak dodamy do tego sos tatarski to wychodzi nam danie idealne. Łosoś to jedna z lepszych ryb na grilla, świetnie smakuje, szybko się robi i nie potrzebuje wielu dodatków. Taką rybę możecie również przygotować w domu przy pomocy patelni grillowej, będzie tak samo pyszna. Poniżej dla Was łosoś z grilla z sosem tatarskim. 

Łosoś z grilla z sosem tatarskim

Składniki:

  • 4 steki z łososia, każdy o wadze 150 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny lub np. limonki
  • Sól, pieprz
  • 200 g ryżu z dodatkiem ryżu dzikiego
  • 400 g ulubionej mieszanki warzyw
  • Do podania sos tatarski (mój ulubiony to Roleski)

Przygotowanie:

Krok 1:

Łososia oprósz solidnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw aby przyprawy przeniknęły do mięsa. Następnie ryż opłucz pod bieżącą wodą. W rondlu zagotuj 500 ml posolonej wody. Ryż wsyp do rondelka, gotuj 35-40 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Krok 2:

Ulubione warzywa (ja wybrałem kalafior, mini marchewki, brokuł i szparagi, ale możesz dobrać je dowolnie) ugotuj w osolonym wrzątku, 5-10 minut w zależności jak miękkie lubisz warzywa.

Krok 3:

Rozgrzej patelnie grillową lub np. rozpal grilla. Łososia natrzyj oliwą. Opiekaj rybę po 4-5 minut z każdej strony, pamiętaj że ryba nie może być prosto z lodówki. Łososia podawaj skropionego sokiem z cytryny z sosem tatarskim, ryżem i warzywami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

A więcej pysznych pomysłów na obiad z rybą w roli głównej znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również