menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik nagrzej do 80°C. Do naczynia żaroodpornego, nalej 100 ml oleju. Oddziel żółtka od białek. Włóż żółtka do naczynia do zapiekania i zalej resztą oleju. Piecz przez około 30-35 minut. Łososia opłucz wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na papierze do pieczenia. Sałaty umyj i osusz. Pomidorki przekrój na połówki. Ogórka przetnij na pół wzdłuż. Usuń za pomocą łyżki nasiona i pokrój na pół plastry, pod lekkim kątem. Przygotuj sos. Do miski włóż musztardę, miód, rozmaryn, sok z cytryny i czosnek. Całość zmiksuj, dolewając wąskim strumieniem oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy żółtka będą gotowe (muszą być ścięte z wierzchu płynne w środku), wyjmij je z piekarnika i odstaw. Zwiększ temperaturę do 190°C i piecz rybę przez 10 minut. Odcedź ziemniaki i odparuj (można je przekroić na pół i lekko zrumienić). Na talerzu układamy sałatę ogórka i pomidora. Kawałek łososia i żółtko. Dookoła układamy ziemniaki i polewamy sosem.

ocena:

Łosoś z konfitowanym żółtkiem na zielonej sałacie

składniki

4 kawałki filetu z łososia po 100g
4 żółtka
sól, pieprz
8 małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
100 g mieszanki sałat
100 g pomidorków koktajlowych
1 średni ogórek
200 ml oleju
sól, pieprz
Sos:
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
2 utarte ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
100 ml oliwy
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Piekarnik nagrzej do 80°C. Do naczynia żaroodpornego, nalej 100 ml oleju. Oddziel żółtka od białek. Włóż żółtka do naczynia do zapiekania i zalej resztą oleju. Piecz przez około 30-35 minut. Łososia opłucz wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na papierze do pieczenia. Sałaty umyj i osusz. Pomidorki przekrój na połówki. Ogórka przetnij na pół wzdłuż. Usuń za pomocą łyżki nasiona i pokrój na pół plastry, pod lekkim kątem. Przygotuj sos. Do miski włóż musztardę, miód, rozmaryn, sok z cytryny i czosnek. Całość zmiksuj, dolewając wąskim strumieniem oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy żółtka będą gotowe (muszą być ścięte z wierzchu płynne w środku), wyjmij je z piekarnika i odstaw. Zwiększ temperaturę do 190°C i piecz rybę przez 10 minut. Odcedź ziemniaki i odparuj (można je przekroić na pół i lekko zrumienić). Na talerzu układamy sałatę ogórka i pomidora. Kawałek łososia i żółtko. Dookoła układamy ziemniaki i polewamy sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję