menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Migdały siekamy. Miód wlewamy do rondelka i zagotowujemy, gdy jest już gorący dodajemy do niego migdały i mak. Mieszamy i podgrzewamy, aż się masa trochę zesmaży. Wtedy wykładamy ja na kamienny blat, przykrywamy folią aluminiową i wałkujemy. Gdy trochę przestygnie ugniatamy masę i ponownie wałkujemy. Zanim zacznie całkiem zastygać kroimy makagigi na równe kwadraty lub prostokąty. Oczywiście  możemy wykonać makagigi bez maku, używając miodu, cukru i na przykład orzechów, lub jak zaleca Lucyna Ćwierczakiewiczowa różnych bakalii i przypraw.

ocena:

Makagigi

składniki

  • 500 g maku
  • 350 g miodu
  • 100 g obranych migdałów

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Migdały siekamy. Miód wlewamy do rondelka i zagotowujemy, gdy jest już gorący dodajemy do niego migdały i mak. Mieszamy i podgrzewamy, aż się masa trochę zesmaży. Wtedy wykładamy ja na kamienny blat, przykrywamy folią aluminiową i wałkujemy. Gdy trochę przestygnie ugniatamy masę i ponownie wałkujemy. Zanim zacznie całkiem zastygać kroimy makagigi na równe kwadraty lub prostokąty. Oczywiście  możemy wykonać makagigi bez maku, używając miodu, cukru i na przykład orzechów, lub jak zaleca Lucyna Ćwierczakiewiczowa różnych bakalii i przypraw.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję