menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Odcedzamy, kiedy jest jeszcze lekko twardawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Kiedy warzywa zaczynają się rumienić, wlewamy wino. Kiedy wino odparuje, dodajemy owoce morza i pokrojony w kostkę pomidor. Podsmażamy około 5 minut. Przed podaniem układamy owoce morza na makaronie, polewamy powstałym w czasie smażenia sosem i całość wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Serwujemy w tym samym naczyniu.

ocena:

Makaron z owocami morza

składniki

  • 500 g dużego makaronu
  • 300 g obranych krewetek
  • 300 g obranych małży (ewentualnie 300 g mięsa z krabów, kalmarów lub ośmiornic)
  • można też użyć dostępnej w sklepach mieszanki z owoców morza (ok. 1 kg)
  • 1 duży sparzony i obrany pomidor
  • 1 duża posiekana cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Odcedzamy, kiedy jest jeszcze lekko twardawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Kiedy warzywa zaczynają się rumienić, wlewamy wino. Kiedy wino odparuje, dodajemy owoce morza i pokrojony w kostkę pomidor. Podsmażamy około 5 minut. Przed podaniem układamy owoce morza na makaronie, polewamy powstałym w czasie smażenia sosem i całość wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Serwujemy w tym samym naczyniu.