menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotowujemy sos. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pokrajane na plasterki ząbki czosnku, kiedy czosnek zacznie nabierać złotawej barwy wyjmujemy go z oliwy i odstawiamy. Do oliwy powoli wlewamy wino, cały czas mieszając, dodajemy przecier pomidorowy, redukujemy do zgęstnienia sosu i dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy (al dente) w osolonej wodzie, odcedzamy i wkładamy na powrót do garnka. Dodajemy połowę sosu z pomidorów i dokładnie mieszamy.
W osolonej wodzie blanszujemy szpinak. Dodajemy połowę do makaronu z pomidorowym sosem. Makaron podgrzewamy i podajemy polany resztą sosu, udekorowany pozostałym szpinakiem i posypany usmażonym czosnkiem. Można posypać startą mozzarellą.
Smacznego

ocena:

Makaron ze szpinakiem (fusilli con spinaci)

składniki

  • 1/2 kg makaronu “świderki” (fusilli)
  • 1/4 kg świeżego szpinaku
  • 1 i 1/2 szklanki pomidorów (mogą być z puszki)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 główka czosnku
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotowujemy sos. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pokrajane na plasterki ząbki czosnku, kiedy czosnek zacznie nabierać złotawej barwy wyjmujemy go z oliwy i odstawiamy. Do oliwy powoli wlewamy wino, cały czas mieszając, dodajemy przecier pomidorowy, redukujemy do zgęstnienia sosu i dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy (al dente) w osolonej wodzie, odcedzamy i wkładamy na powrót do garnka. Dodajemy połowę sosu z pomidorów i dokładnie mieszamy.
W osolonej wodzie blanszujemy szpinak. Dodajemy połowę do makaronu z pomidorowym sosem. Makaron podgrzewamy i podajemy polany resztą sosu, udekorowany pozostałym szpinakiem i posypany usmażonym czosnkiem. Można posypać startą mozzarellą.
Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję