menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Małże odcedzamy, zachowując zalewę. Przygotowujemy w rondlu białą zasmażkę z masła i mąki. Jednym ruchem wlewamy wino i zalewę (ok. ½ szklanki, tak żeby było 500 ml płynu). Cały czas mieszając gotujemy sos przez 5-7 minut. Gdy zgęstnieje dodajemy przyprawy oraz małże. Gotujemy razem przez 2-3 minuty. Podajemy na gorąco.

ocena:

Małże w winie

składniki

  • 500 g małży w sosie własnym
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Małże odcedzamy, zachowując zalewę. Przygotowujemy w rondlu białą zasmażkę z masła i mąki. Jednym ruchem wlewamy wino i zalewę (ok. ½ szklanki, tak żeby było 500 ml płynu). Cały czas mieszając gotujemy sos przez 5-7 minut. Gdy zgęstnieje dodajemy przyprawy oraz małże. Gotujemy razem przez 2-3 minuty. Podajemy na gorąco.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję