menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Twaróg przekręcić przez maszynkę z ziemniakami 2 razy. Ucierać masło (lub margarynę dodając po 1 żółtku i łyżce cukru i łyżce masy serowej. Ubić pianę z białek, dodać do masy, wsypać mąkę z rozprowadzonym proszkiem do pieczenia. Dodać rodzynki, skórkę i aromat. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać bułkę tartą. Masę wyłożyć na blachę. Piec w temp. ok 170 st C do momentu aż ciasto nie będzie przyklejać się do patyczka, którym będziemy próbować czy nasz wypiek jest już dobry. Na dużą blachę proponuję podwoić ilość składników

ocena:

Mamusiny sernik

składniki

  • 1/2 kg chudego twarogu
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki, aromat, skórka pomarańczowa
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Twaróg przekręcić przez maszynkę z ziemniakami 2 razy. Ucierać masło (lub margarynę dodając po 1 żółtku i łyżce cukru i łyżce masy serowej. Ubić pianę z białek, dodać do masy, wsypać mąkę z rozprowadzonym proszkiem do pieczenia. Dodać rodzynki, skórkę i aromat. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać bułkę tartą. Masę wyłożyć na blachę. Piec w temp. ok 170 st C do momentu aż ciasto nie będzie przyklejać się do patyczka, którym będziemy próbować czy nasz wypiek jest już dobry. Na dużą blachę proponuję podwoić ilość składników

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję