menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najlepsze są oczywiście świeże i młode warzywa, ale w ostateczności mogą być mrożone. Szczególnie zimą, gdy producenci warzyw raczą nas głównie „plastikowymi” pomidorami, ogórkami, czy konserwowym groszkiem, dobrze jest sobie przypomnieć smak lata i przygotować potrawę z warzyw wprawdzie mrożonych, ale niewątpliwie dojrzewających w pełnym, letnim słońcu. Świeże warzywa myjemy, osączamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy groszek i marchewkę na 15 minut do wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy. Brokuły również wkładamy do wrzątku i gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i dzielimy na różyczki. Masło (może być również olej) rozgrzewamy na patelni, dodajemy do niego posiekany lub rozgnieciony z solą czosnek oraz wszystkie przyprawy. Warzywa delikatnie mieszamy ze sobą, polewamy sosem ziołowo-czosnkowym i posypujemy migdałami. Ten sposób podania warzyw może z powodzeniem stanowić konkurencję dla warzyw polanych tartą bułeczką z masłem.

ocena:

Marchewka z brokułami

składniki

  • 200 g marchewki
  • 3 brokuły
  • 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 4 łyżki masła
  • po szczypcie kolendry i estragonu
  • cukier, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najlepsze są oczywiście świeże i młode warzywa, ale w ostateczności mogą być mrożone. Szczególnie zimą, gdy producenci warzyw raczą nas głównie „plastikowymi” pomidorami, ogórkami, czy konserwowym groszkiem, dobrze jest sobie przypomnieć smak lata i przygotować potrawę z warzyw wprawdzie mrożonych, ale niewątpliwie dojrzewających w pełnym, letnim słońcu. Świeże warzywa myjemy, osączamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy groszek i marchewkę na 15 minut do wrzącej, osolonej wody. Odcedzamy. Brokuły również wkładamy do wrzątku i gotujemy na pół twardo. Odcedzamy i dzielimy na różyczki. Masło (może być również olej) rozgrzewamy na patelni, dodajemy do niego posiekany lub rozgnieciony z solą czosnek oraz wszystkie przyprawy. Warzywa delikatnie mieszamy ze sobą, polewamy sosem ziołowo-czosnkowym i posypujemy migdałami. Ten sposób podania warzyw może z powodzeniem stanowić konkurencję dla warzyw polanych tartą bułeczką z masłem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję