menu
Zdjęcie dodane przez administratora strony.

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 130ºC i pieczemy przez 40 minut. Następnie przecieramy owoce przez sito lub miksujemy. Imbir obieramy i drobniutko siekamy, smażymy na małej patelni z dwiema łyżkami cukru i łyżką wody. Do rondla przekładamy przecier brzoskwiniowy, dodajemy usmażony imbir i resztę cukru. Dusimy razem pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przeprowadzamy próbę żelowania i albo odparowujemy jeszcze marmoladę albo przekładamy ją do wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodajemy po kilka cienkich plasterków dobrze umytej limonki.

ocena:

Marmolada brzoskwiniowa

składniki

  • 2 kg brzoskwiń
  • 1 kg cukru
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
  • 2–3 limonki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Brzoskwinie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 130ºC i pieczemy przez 40 minut. Następnie przecieramy owoce przez sito lub miksujemy. Imbir obieramy i drobniutko siekamy, smażymy na małej patelni z dwiema łyżkami cukru i łyżką wody. Do rondla przekładamy przecier brzoskwiniowy, dodajemy usmażony imbir i resztę cukru. Dusimy razem pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przeprowadzamy próbę żelowania i albo odparowujemy jeszcze marmoladę albo przekładamy ją do wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodajemy po kilka cienkich plasterków dobrze umytej limonki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję