menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zieleninę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, jeżeli chcemy dodać czosnek, to siekamy go i ucieramy z odrobiną soli i soku z cytryny. Dodajemy wszystkie składniki do miękkiego masła i dokładnie ucieramy. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zawijamy, najlepiej w pergamin albo folię aluminiową i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem możemy wałeczek masła pokroić w plasterki, lub też zamiast w folii, chłodzić masło w małych kokilkach. Podobnie możemy przygotować masło z innych świeżych ziół, na przykład posiekanej bazylii, czy majeranku, wtedy nie dodajemy soku z cytryny.

ocena:

Masło ziołowe

składniki

  • 200 g masła
  • pół pęczka pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ew. 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zieleninę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, jeżeli chcemy dodać czosnek, to siekamy go i ucieramy z odrobiną soli i soku z cytryny. Dodajemy wszystkie składniki do miękkiego masła i dokładnie ucieramy. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zawijamy, najlepiej w pergamin albo folię aluminiową i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem możemy wałeczek masła pokroić w plasterki, lub też zamiast w folii, chłodzić masło w małych kokilkach. Podobnie możemy przygotować masło z innych świeżych ziół, na przykład posiekanej bazylii, czy majeranku, wtedy nie dodajemy soku z cytryny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję