menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, masło ukręcamy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy masę maślano – żółtkową z mąką i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki. Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nakładamy na blachę warstwę  ciasta o grubości 1–1,5 cm i pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut na złoty kolor. Białka ucieramy z cukrem pudrem na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny. Otrzymaną polewą polewamy ostudzone ciasto i dekorujemy bakaliami.

ocena:

Mazurek cytrynowy

składniki

Ciasto

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki śmietany

Polewa cytrynowa:

  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • bakalie do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, masło ukręcamy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy masę maślano – żółtkową z mąką i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki. Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nakładamy na blachę warstwę  ciasta o grubości 1–1,5 cm i pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut na złoty kolor. Białka ucieramy z cukrem pudrem na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny. Otrzymaną polewą polewamy ostudzone ciasto i dekorujemy bakaliami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję