menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Daktyle kroimy w cieniutkie paseczki, migdały obieramy ze skórki (w tym celu najlepiej sparzyć je wrzątkiem) i bardzo drobno siekamy – nie mielimy!, czekoladę ucieramy na drobnej tarce. Ubijamy sztywną pianę z białek, w trakcie ubijania dodajemy po łyżce cukier puder. Pianę musimy ubić tak sztywną, żeby dało się ją kroić nożem. Następnie dodatkowo ucieramy pianę przez 30 minut. Po upływie tego czasu dodajemy migdały, daktyle i czekoladę. Mieszamy składniki i smarujemy otrzymaną masą opłatek albo wafel na grubość palca. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury mniej więcej 50-70°, żeby mazurki obeschły. Po ochłodzeniu polewamy mazurki lukrem i dekorujemy.

ocena:

Mazurek daktylowy

składniki

  • 7 białek
  • 500 g cukru pudru
  • 250 g daktyli
  • 250 g obranych migdałów
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • opłatki lub andruty

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Daktyle kroimy w cieniutkie paseczki, migdały obieramy ze skórki (w tym celu najlepiej sparzyć je wrzątkiem) i bardzo drobno siekamy – nie mielimy!, czekoladę ucieramy na drobnej tarce. Ubijamy sztywną pianę z białek, w trakcie ubijania dodajemy po łyżce cukier puder. Pianę musimy ubić tak sztywną, żeby dało się ją kroić nożem. Następnie dodatkowo ucieramy pianę przez 30 minut. Po upływie tego czasu dodajemy migdały, daktyle i czekoladę. Mieszamy składniki i smarujemy otrzymaną masą opłatek albo wafel na grubość palca. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury mniej więcej 50-70°, żeby mazurki obeschły. Po ochłodzeniu polewamy mazurki lukrem i dekorujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję