poziom skomplikowania:
Mąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Na początku siekaj masło nożem, potem dodaj pozostałe składniki (śmietanę, cukier puder). Pod koniec szybko wyrabiaj ciasto rękami. Włóż do lodówki. Po godzinie możesz przystąpić do formowania – rozwałkuj je na grubość 6 mm, przenieś na blachę, a na brzegu przyklej wałeczek. Upiecz na złoty kolor i ostudź. Zagotuj cukier z mlekiem, podgrzewaj dalej cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Może to potrwać nawet 2 godziny.(Jeżeli nie masz ochoty aż tyle czasu stać przy kuchni, to możesz użyć 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować 2 godziny w garnku wypełnionym wodą. Po ostygnięciu puszki otwórz i postępuj dalej według przepisu.) Odstaw masę do przestudzenia i dodaj masło. Mieszaj masę intensywnie tak długo, dopóki nie podwoi swojej objętości. Letnią masę kajmakową nałóż na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładaj ją plastikową łopatką. Wyrównuj, maczając łopatkę w ciepłej wodzie. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w wodzie polewę czekoladową. Wyciśnij na mazurka tak, by utworzyła dekorację w kształcie kratki. Obsyp boki siekanymi i uprażonymi migdałami. Ozdób orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi morelami krojonymi w paski i siekanymi orzechami laskowymi.
Mazurek kajmakowy
składniki
poziom skomplikowania:
Mąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Na początku siekaj masło nożem, potem dodaj pozostałe składniki (śmietanę, cukier puder). Pod koniec szybko wyrabiaj ciasto rękami. Włóż do lodówki. Po godzinie możesz przystąpić do formowania – rozwałkuj je na grubość 6 mm, przenieś na blachę, a na brzegu przyklej wałeczek. Upiecz na złoty kolor i ostudź. Zagotuj cukier z mlekiem, podgrzewaj dalej cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Może to potrwać nawet 2 godziny.(Jeżeli nie masz ochoty aż tyle czasu stać przy kuchni, to możesz użyć 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować 2 godziny w garnku wypełnionym wodą. Po ostygnięciu puszki otwórz i postępuj dalej według przepisu.) Odstaw masę do przestudzenia i dodaj masło. Mieszaj masę intensywnie tak długo, dopóki nie podwoi swojej objętości. Letnią masę kajmakową nałóż na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładaj ją plastikową łopatką. Wyrównuj, maczając łopatkę w ciepłej wodzie. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w wodzie polewę czekoladową. Wyciśnij na mazurka tak, by utworzyła dekorację w kształcie kratki. Obsyp boki siekanymi i uprażonymi migdałami. Ozdób orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi morelami krojonymi w paski i siekanymi orzechami laskowymi.