menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z żółtkami, cukrem, dodajemy w trakcie ucierania 1 jajo i śmietanę. Wreszcie dosypujemy przesianą mąkę i sparzone, osaczone rodzynki. Zagniatamy ciasto. Blachę smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto rozwałkowane na grubość 1,5 cm. Smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem i posypujemy obranymi ze skórki i posiekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 170– 180° przez 30 minut.

ocena:

Mazurek kaszubski

składniki

-500 g mąki (ok. 3 szklanki)
-250 g cukru
-250 g masła
-3 żółtka
-1 jajo
-250 ml słodkie śmietany – 22 %
-250 g rodzynek
-skórka otarta z jednej cytryny
-50 g migdałów

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy masło z żółtkami, cukrem, dodajemy w trakcie ucierania 1 jajo i śmietanę. Wreszcie dosypujemy przesianą mąkę i sparzone, osaczone rodzynki. Zagniatamy ciasto. Blachę smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto rozwałkowane na grubość 1,5 cm. Smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem i posypujemy obranymi ze skórki i posiekanymi migdałami. Pieczemy w temperaturze 170– 180° przez 30 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję