menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło utrzeć na pulchną, gładką masę, dodać przetarte przez sitko żółtka i jedno surowe, ucierając dalej dosypywać cukier, cytrynową skórkę i posiekane migdały, na końcu dodać mąkę i sól, zagnieść ciasto, odstawić na godzinę na parter lodówki. Z 2/3 części ciasta wywałkować kwadrat wielkości blachy, z reszty utoczyć cienkie wałeczki i ułożyć na cieście ukośną kratkę. Posmarować rozbitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30–40 min. Po  upieczeniu kwadraciki wypełnić konfiturą.

ocena:

Mazurek królewski Biruty Markuzy

składniki

  • 35 dag masła
  • 35 dag maki
  • 12 dag cukru
  • 12 dag migdałów obranych ze skórki
  • 2 łyżki skórki cytrynowej
  • 4 gotowane żółtka
  • 1 surowe żółtko
  • szczypta soli
  • konfitura z wiśni do przybrania
  • 1 surowe jajko do smarowania powierzchni

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło utrzeć na pulchną, gładką masę, dodać przetarte przez sitko żółtka i jedno surowe, ucierając dalej dosypywać cukier, cytrynową skórkę i posiekane migdały, na końcu dodać mąkę i sól, zagnieść ciasto, odstawić na godzinę na parter lodówki. Z 2/3 części ciasta wywałkować kwadrat wielkości blachy, z reszty utoczyć cienkie wałeczki i ułożyć na cieście ukośną kratkę. Posmarować rozbitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30–40 min. Po  upieczeniu kwadraciki wypełnić konfiturą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję