menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mak zalewamy wrzątkiem, osączamy i mielimy co najmniej dwukrotnie. Ucieramy masło z żółtkami i cukrem na pianę. Dodajemy przesianą mąkę, mak i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Po przestygnięciu oblewamy polewą.

ocena:

Mazurek makowy

składniki

  • 400 g masła
  • 400 g  mąki
  • 400 g cukru pudru
  • 400 g maku
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mak zalewamy wrzątkiem, osączamy i mielimy co najmniej dwukrotnie. Ucieramy masło z żółtkami i cukrem na pianę. Dodajemy przesianą mąkę, mak i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Po przestygnięciu oblewamy polewą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję