menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczemy blaty do mazurka. Ciasto kruche przygotowujemy przesiewając mąkę na stolnicę i dodając cukier puder, cukier waniliowy, żółtko, śmietanę oraz pokrojone masło. W pierwszej fazie wyrabiania siekamy masło i wszystkie składniki nożem, gdyż masło szybko mięknie i uniemożliwia dokładne wyrobienie ciasta. Pod koniec wyrabiamy ciasto ręcznie, formujemy z niego kulę i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ochłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na placek o grubości do 1 cm (na palec). Na wałku przenosimy ciasto na blachę i pieczemy ok. 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC na złoty kolor. Przygotowujemy drugie ciasto ucierając smalec, masło i cukier puder na puszystą masę. W trakcie ucierania stopniowo dodajemy jaja, a na koniec przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Dobrze mieszamy i wykładamy na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Warstwy placka powinny być trochę grubsze niż w przypadku ciasta kruchego. Zaczynamy mazurek od spodu z kruchego ciasta. Smarujemy go konfiturą, układamy na nim warstwę drugiego ciasta, ponownie smarujemy konfitura i układamy warstwę marcepanu . Wierzch mazurka dekorujemy.

ocena:

Mazurek marcepanowy

składniki

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Ciasto  półkruche:

  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 200 g mąki ok. (1,3 szklanki mąki)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka smalcu
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • masa marcepanowa
  • konfitura morelowa, pomarańczowa lub wiśniowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Pieczemy blaty do mazurka. Ciasto kruche przygotowujemy przesiewając mąkę na stolnicę i dodając cukier puder, cukier waniliowy, żółtko, śmietanę oraz pokrojone masło. W pierwszej fazie wyrabiania siekamy masło i wszystkie składniki nożem, gdyż masło szybko mięknie i uniemożliwia dokładne wyrobienie ciasta. Pod koniec wyrabiamy ciasto ręcznie, formujemy z niego kulę i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ochłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na placek o grubości do 1 cm (na palec). Na wałku przenosimy ciasto na blachę i pieczemy ok. 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC na złoty kolor. Przygotowujemy drugie ciasto ucierając smalec, masło i cukier puder na puszystą masę. W trakcie ucierania stopniowo dodajemy jaja, a na koniec przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Dobrze mieszamy i wykładamy na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Warstwy placka powinny być trochę grubsze niż w przypadku ciasta kruchego. Zaczynamy mazurek od spodu z kruchego ciasta. Smarujemy go konfiturą, układamy na nim warstwę drugiego ciasta, ponownie smarujemy konfitura i układamy warstwę marcepanu . Wierzch mazurka dekorujemy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję