menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od przygotowania blatów z ciasta. Do ciasta półkruchego przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło, cukier puder, cukier waniliowy i jaja. Siekamy na stolnicy nożem, na koniec zagniatając ciasto rękami. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie robimy ciasto biszkoptowe: ucieramy masło, jaja i cukier na pulchną masę, dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystkie składnik mieszamy, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na posmarowana masłem i posypaną mąką blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperaturze 180ºC i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i nagrzewamy go do temperaturze Ok. 200ºC. Wyjmujemy z lodówki ochłodzone ciasto kruche i rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na placek – ok. 0,5 cm grubości. Na wałku przenosimy na blachę. Pieczemy przez 15–20 minut na złoty kolor. Przystępujemy do przygotowania masy czekoladowej: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy słodką śmietanę i po zdjęciu z ognia wrzucamy kawałki czekolady – najlepiej gorzkiej. Gdy czekolada się rozpuszcza mieszamy masę, a następnie smarujemy nią kruchy spód mazurka. Pozostawiamy część masy do ozdobienia. Nakładamy warstwę ciasta biszkoptowego. Pomarańcze i cytrynę wyszorować, najlepiej pokroić na drobne kawałki albo zmiksować i po dodaniu cukru, smażyć pół godziny na wolnym ogniu, stale mieszając. Nałożyć na górną warstwę mazurka. Teraz można przystąpić do ozdabiania mazurka migdałami, kandyzowanymi owocami. boki można posmarować pozostałą masą czekoladową.

ocena:

Mazurek pomarańczowy

składniki

Ciasto półkruche:

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto  biszkoptowe:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 2 kopiaste łyżki mąki  ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • #Masa pomarańczowa:
  • 400–450 g pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 400 g cukru

Masa czekoladowa:

  • 50 g masła
  •  200 ml słodkiej śmietany
  • 400 g czekolady

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zaczynamy od przygotowania blatów z ciasta. Do ciasta półkruchego przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło, cukier puder, cukier waniliowy i jaja. Siekamy na stolnicy nożem, na koniec zagniatając ciasto rękami. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie robimy ciasto biszkoptowe: ucieramy masło, jaja i cukier na pulchną masę, dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystkie składnik mieszamy, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na posmarowana masłem i posypaną mąką blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperaturze 180ºC i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i nagrzewamy go do temperaturze Ok. 200ºC. Wyjmujemy z lodówki ochłodzone ciasto kruche i rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na placek – ok. 0,5 cm grubości. Na wałku przenosimy na blachę. Pieczemy przez 15–20 minut na złoty kolor. Przystępujemy do przygotowania masy czekoladowej: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy słodką śmietanę i po zdjęciu z ognia wrzucamy kawałki czekolady – najlepiej gorzkiej. Gdy czekolada się rozpuszcza mieszamy masę, a następnie smarujemy nią kruchy spód mazurka. Pozostawiamy część masy do ozdobienia. Nakładamy warstwę ciasta biszkoptowego. Pomarańcze i cytrynę wyszorować, najlepiej pokroić na drobne kawałki albo zmiksować i po dodaniu cukru, smażyć pół godziny na wolnym ogniu, stale mieszając. Nałożyć na górną warstwę mazurka. Teraz można przystąpić do ozdabiania mazurka migdałami, kandyzowanymi owocami. boki można posmarować pozostałą masą czekoladową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję