menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej żółtko, śmietanę, cukier puder i pokrojone masło. Siekamy nożem, a pod koniec wyrabiamy rękami. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby ciasto się dobrze ochłodziło. Następnie wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Nakładamy na blachy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15–20 minut na złoty kolor. Na upieczony placek nakładamy powidła i przykrywamy go drugim plackiem. Możemy polać lukrem i udekorować bakaliami.

ocena:

Mazurek śliwkowy

składniki

Ciasto

  • 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Do przełożenia i dekoracji

  • 500 g powideł śliwkowych
  • 100 g migdałów i orzechów
  • lukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej żółtko, śmietanę, cukier puder i pokrojone masło. Siekamy nożem, a pod koniec wyrabiamy rękami. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby ciasto się dobrze ochłodziło. Następnie wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Nakładamy na blachy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15–20 minut na złoty kolor. Na upieczony placek nakładamy powidła i przykrywamy go drugim plackiem. Możemy polać lukrem i udekorować bakaliami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję