menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wymieszaj wszystkie składniki sypkie czyli: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i cukier puder. Dodaj masło i całość posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka i całość szybko zagnieć aż wszystkie składniki się połączą. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj na cienki placek, około 6-7 mm grubości. Ciastem wyłóż formę, posmarowaną masłem i oprószoną kaszą manną. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i wyłóż brzegi ciasta. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach.Piecz przez 20 minut w temperaturze 190°C. Przygotuj kandyzowaną skórkę pomarańczową.3 pomarańcze umyj. Obierz wraz z białą częścią. Skórkę pokrój w drobną kosteczkę. W rondelku wymieszaj 1/2 szklanki cukru z 2 łyżkami wody i 2 miodu. Podgrzej aż cukier się rozpuści, dodaj skórkę i duś na małym ogniu przez 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową gotuj przez chwilę razem z konfiturą pomarańczową. Odstaw do wystygnięcia i włóż na upieczony spód mazurka. Na masę pomarańczową rozsyp pokruszone orzechy włoskie. Czekoladę białą i ciemną rozpuść(osobno) w mikrofali z łyżką masła. Całość udekoruj kleksami z białej i ciemnej czekolady. Pozostaw do wystygnięcia czekolady.

ocena:

Mazurek ze skórką pomarańczową

składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Masa pomarańczowa:
  • skórka z 3 pomarańczy
  • 250 g dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody
Dekoracja:
  • 1 czekolada deserowa ciemna
  • 1 czekolada biała
  • 2 łyżki masła
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wymieszaj wszystkie składniki sypkie czyli: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i cukier puder. Dodaj masło i całość posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka i całość szybko zagnieć aż wszystkie składniki się połączą. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj na cienki placek, około 6-7 mm grubości. Ciastem wyłóż formę, posmarowaną masłem i oprószoną kaszą manną. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i wyłóż brzegi ciasta. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach.Piecz przez 20 minut w temperaturze 190°C. Przygotuj kandyzowaną skórkę pomarańczową.3 pomarańcze umyj. Obierz wraz z białą częścią. Skórkę pokrój w drobną kosteczkę. W rondelku wymieszaj 1/2 szklanki cukru z 2 łyżkami wody i 2 miodu. Podgrzej aż cukier się rozpuści, dodaj skórkę i duś na małym ogniu przez 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową gotuj przez chwilę razem z konfiturą pomarańczową. Odstaw do wystygnięcia i włóż na upieczony spód mazurka. Na masę pomarańczową rozsyp pokruszone orzechy włoskie. Czekoladę białą i ciemną rozpuść(osobno) w mikrofali z łyżką masła. Całość udekoruj kleksami z białej i ciemnej czekolady. Pozostaw do wystygnięcia czekolady.