X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Medaliony w sosie cebulowym

Składniki

  • 600 g polędwiczek (grubszych części)
  • 3 cebule
  • po 150 ml piwa jasnego i wywaru może być z kostki)
  • pół łyżki miodu
  • 2 goździki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone polędwiczki kroimy w plastry o grubości 3 cm i lekko rozbijamy ręką. Do moździerza wrzucamy goździki i kilka ziaren pieprzu, tłuczemy. Oprószamy mięso goździkami, solą i pieprzem, odstawiamy. Obraną cebule kroimy w cienkie pół plasterki. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju około 5 minut. Dodajemy cebulę i smażymy dalsze 5 minut. Dolewamy wywar drobiowy i piwo, dodajemy miód i posiekany czosnek, dusimy pod przykryciem 10–15 minut. Medaliony wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce, a sos, jeśli jest zbyt rzadki, zagęszczamy mąką ziemniaczaną i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanymi warzywami i kluskami lub ziemniakami z wody.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również