menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, które lekko rozbijamy dłonią. Oprószamy solą, pieprzem i estragonem. Obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dolewamy wiśniówkę i mieszając odparowujemy. Wlewamy wywar drobiowy i gotujemy 10 minut. Wsypujemy wiśnie, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. śmietaną. Podajemy z ryżem lub makaronem.

ocena:

Medaliony w sosie wiśniowym

składniki

  • 2 polędwiczki
  • 200 g wiśni mrożonych lub świeżych – wydrylowanych
  • 200 ml wywaru drobiowego (może być z kostki)
  • 50 ml wiśniówki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 50 ml oleju do smażenia
  • estragon, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, które lekko rozbijamy dłonią. Oprószamy solą, pieprzem i estragonem. Obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dolewamy wiśniówkę i mieszając odparowujemy. Wlewamy wywar drobiowy i gotujemy 10 minut. Wsypujemy wiśnie, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. śmietaną. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję