menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Medaliony oprószamy solą i pieprzem, jajo ubijamy z wodą. Tarty żółty ser mieszamy z bułką tartą. Mięso obtaczamy z obu stron w ubitym jaju i panierce z bułki tartej i sera. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy na blachę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy resztę bułki tartej z żółtym serem, koncentrat pomidorowy, sól, majeranek. Zalewamy 500 ml gorącej, przegotowanej wody. Gotujemy 10 minut, często mieszając. Podsmażone medaliony polewamy częścią sosu, na każdym medalionie kładziemy po plasterku bryndzy (może być mozarella) i całość zalewamy resztą sosu. Wstawiamy do rozgrzanego do 180° piekarnika i zapiekamy aż do zbrązowienia sera.

ocena:

Medaliony z dziczyzny z żółtym serem i bryndzą

składniki

8 medalionów po 80 g z combra sarny lub jelenia (po 2 na osobę)
1 jajko
2 łyżki wody
100 g tartego żółtego sera
70 g koncentratu pomidorowego
8 plastrów bryndzy
50 g bułki tartej
4 łyżki oleju lub smalcu
2 łyżki masła
majeranek, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Medaliony oprószamy solą i pieprzem, jajo ubijamy z wodą. Tarty żółty ser mieszamy z bułką tartą. Mięso obtaczamy z obu stron w ubitym jaju i panierce z bułki tartej i sera. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy na blachę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy resztę bułki tartej z żółtym serem, koncentrat pomidorowy, sól, majeranek. Zalewamy 500 ml gorącej, przegotowanej wody. Gotujemy 10 minut, często mieszając. Podsmażone medaliony polewamy częścią sosu, na każdym medalionie kładziemy po plasterku bryndzy (może być mozarella) i całość zalewamy resztą sosu. Wstawiamy do rozgrzanego do 180° piekarnika i zapiekamy aż do zbrązowienia sera.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję