X

Czego szukasz?

Przepis
Dziczyzna

Medaliony z dziczyzny z żółtym serem i bryndzą

Składniki

8 medalionów po 80 g z combra sarny lub jelenia (po 2 na osobę)
1 jajko
2 łyżki wody
100 g tartego żółtego sera
70 g koncentratu pomidorowego
8 plastrów bryndzy
50 g bułki tartej
4 łyżki oleju lub smalcu
2 łyżki masła
majeranek, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Medaliony oprószamy solą i pieprzem, jajo ubijamy z wodą. Tarty żółty ser mieszamy z bułką tartą. Mięso obtaczamy z obu stron w ubitym jaju i panierce z bułki tartej i sera. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odstawiamy na blachę do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy resztę bułki tartej z żółtym serem, koncentrat pomidorowy, sól, majeranek. Zalewamy 500 ml gorącej, przegotowanej wody. Gotujemy 10 minut, często mieszając. Podsmażone medaliony polewamy częścią sosu, na każdym medalionie kładziemy po plasterku bryndzy (może być mozarella) i całość zalewamy resztą sosu. Wstawiamy do rozgrzanego do 180° piekarnika i zapiekamy aż do zbrązowienia sera.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również