menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso czyścimy z błon i kroimy na plastry 3 cm szerokie. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, owijamy nią medaliony z polędwiczek, solimy, pieprzymy i spinamy wykałaczkami. Smażymy z wszystkich stron na dwóch łyżkach oleju. Zioła po umyciu siekamy i ugniatamy z masłem i tartą bułką. Podsmażone medaliony układamy na blasze posmarowanej łyżką oleju, smarujemy je musztardą i kładziemy na wierzchu łyżeczką masę ziołową. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Przygotowujemy pomidory: sparzamy je wrzątkiem, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Na łyżce oleju smażymy cebulę, dodajemy pomidory, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem, octem, dodatkowo możemy dodać trochę mięty, bazylii lub melisy do smaku. Podajemy medaliony na smażonych pomidorach.

ocena:

Medaliony ziołowe z pomidorami

składniki

  • 600 g polędwiczek wieprzowych (grubszych części)
  • 1 duża cukinia,1 duża cebula
  • po pęczku: natki pietruszki i bazylii
  • pół pęczka tymianku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 2 łyżki musztardy, 1 łyżka masła
  • 400 g pomidorów
  • 3 łyżki oleju, sól, pieprz
  • 1-2 łyżeczki octu, najlepiej balsamicznego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso czyścimy z błon i kroimy na plastry 3 cm szerokie. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, owijamy nią medaliony z polędwiczek, solimy, pieprzymy i spinamy wykałaczkami. Smażymy z wszystkich stron na dwóch łyżkach oleju. Zioła po umyciu siekamy i ugniatamy z masłem i tartą bułką. Podsmażone medaliony układamy na blasze posmarowanej łyżką oleju, smarujemy je musztardą i kładziemy na wierzchu łyżeczką masę ziołową. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Przygotowujemy pomidory: sparzamy je wrzątkiem, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Na łyżce oleju smażymy cebulę, dodajemy pomidory, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem, octem, dodatkowo możemy dodać trochę mięty, bazylii lub melisy do smaku. Podajemy medaliony na smażonych pomidorach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję