menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety z mintaja rozmroź. Orzechy zmiksuj lub zawiń w ścierkę i potłucz tłuczkiem do mięsa. Rozdrobnione orzechy wymieszaj z bułką tartą. Rybę natrzyj solą i pieprzem, panieruj ją w mącę, następnie w roztrzepanych jajkach, a na końcu w orzechach z bułką tartą. Filety usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu skrop rybę sokiem z cytryny. Potrawę podawaj z ziemniaczanym piure oraz z sosem chrzanowym, surówką z kiszonej kapusty lub z kapusty pekińskiej.

ocena:

Mintaj w orzechowej panierce

składniki

  • 600 g filetów z mintaja
  • 2 jajka
  • 200 g łuskanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 50 g mąki
  • 50 g bułki tartej
  • 1 cytryna
  • 100 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety z mintaja rozmroź. Orzechy zmiksuj lub zawiń w ścierkę i potłucz tłuczkiem do mięsa. Rozdrobnione orzechy wymieszaj z bułką tartą. Rybę natrzyj solą i pieprzem, panieruj ją w mącę, następnie w roztrzepanych jajkach, a na końcu w orzechach z bułką tartą. Filety usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu skrop rybę sokiem z cytryny. Potrawę podawaj z ziemniaczanym piure oraz z sosem chrzanowym, surówką z kiszonej kapusty lub z kapusty pekińskiej.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję