menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miód, przegotowaną, ostudzoną wodę oraz jagody jałowca wlewamy do stalowego garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając i usuwając z wierzchu pianę. Gdy płyn odparuje do połowy swojej początkowej objętości, przelewamy go do czystego szklanego lub kamionkowego naczynia i studzimy. Następnie przelewamy go do butelek i zakorkowujemy. Miód nabiera mocy i smaku z biegiem lat. Dobry jest dopiero po 2-3 latach. Im dłużej stoi, tym jest lepszy.

ocena:

Miód pitny – czwórniak

składniki

1 l świeżego, płynnego miodu
pół szklanki niedojrzałych, świeżych jagód jałowca
4 l wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miód, przegotowaną, ostudzoną wodę oraz jagody jałowca wlewamy do stalowego garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając i usuwając z wierzchu pianę. Gdy płyn odparuje do połowy swojej początkowej objętości, przelewamy go do czystego szklanego lub kamionkowego naczynia i studzimy. Następnie przelewamy go do butelek i zakorkowujemy. Miód nabiera mocy i smaku z biegiem lat. Dobry jest dopiero po 2-3 latach. Im dłużej stoi, tym jest lepszy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję