menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na początku długo ucieramy kogel mogel z żółtek i cukru. Następnie wlewamy do masy podgrzany miód, karmel (nadaje kolor), dosypujemy przyprawy i mąkę. Ciasto wyrabiamy i na samym końcu delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek. Podłużną formę natłuszczamy, posypujemy mąką i wkładamy do niej ciasto. Pieczemy miodownik w temperaturze 180° przez około godzinę. Źeby sprawdzić, czy jest gotowy stosujemy metodę „patyczka”.

ocena:

Miodownik

składniki

-250 g mąki (ok.1,5 szklanki)
-250 g miodu
-250 g cukru
-6 jajek
-kilka łyżeczek karmelu
-1 łyżeczka przypraw do piernika – zmielony cynamon i goździki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na początku długo ucieramy kogel mogel z żółtek i cukru. Następnie wlewamy do masy podgrzany miód, karmel (nadaje kolor), dosypujemy przyprawy i mąkę. Ciasto wyrabiamy i na samym końcu delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek. Podłużną formę natłuszczamy, posypujemy mąką i wkładamy do niej ciasto. Pieczemy miodownik w temperaturze 180° przez około godzinę. Źeby sprawdzić, czy jest gotowy stosujemy metodę „patyczka”.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję