menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miód z olejem i cukrem podgrzewamy w rondelku, aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia i przyprawę do pierników, wlewamy ciepły miód i wyrabiamy, ciasto powinno być dość twarde, dlatego jeśli jest za rzadkie można dodać dodatkową łyżkę mąki. Wkładamy je na co najmniej godzinę do lodówki. Gdy się ochłodzi wyjmujemy z lodówki, dzielimy na cztery porcje i wałkujemy na prostokąty o szerokości 8 cm. Marcepan również dzielimy na cztery części i formujemy z niego wałeczki o długości dłuższego boku prostokąta z ciasta. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, układamy na środku wałek z marcepana i zwijajmy w rulonik, sklejamy i tniemy na kawałki długości ok. 2 cm. Blachy smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nich ciasteczka, smarujemy żółtkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 170–180ºC. Po upieczeniu ciasteczka można polukrować.

ocena:

Mioduszki

składniki

  • 200 g mąki
  • 125 ml miodu, 300 g marcepanu
  • 1 jajko
  • 100 g cukru, najlepiej brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 3 łyżki oleju

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Miód z olejem i cukrem podgrzewamy w rondelku, aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia i przyprawę do pierników, wlewamy ciepły miód i wyrabiamy, ciasto powinno być dość twarde, dlatego jeśli jest za rzadkie można dodać dodatkową łyżkę mąki. Wkładamy je na co najmniej godzinę do lodówki. Gdy się ochłodzi wyjmujemy z lodówki, dzielimy na cztery porcje i wałkujemy na prostokąty o szerokości 8 cm. Marcepan również dzielimy na cztery części i formujemy z niego wałeczki o długości dłuższego boku prostokąta z ciasta. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem, układamy na środku wałek z marcepana i zwijajmy w rulonik, sklejamy i tniemy na kawałki długości ok. 2 cm. Blachy smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nich ciasteczka, smarujemy żółtkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 170–180ºC. Po upieczeniu ciasteczka można polukrować.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję