menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczoną, umytą i osuszoną kurę zalewamy zsiadłym mlekiem i moczymy co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu i osączeniu nacieramy kurę solą i smażymy na maśle, aż do zrumienienia, często ją obracając. Następnie do wnętrza kury wkładamy natkę pietruszki, miętę, obraną i przekrojoną cebulę, posypujemy ją z zewnątrz kminkiem (najlepiej zmielonym) i pieprzem, wkładamy do brytfanki, dodajemy wywar warzywny i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie dzielimy kurę na części, kładziemy na każdej z nich łyżkę konfitury z borówek, polewamy wytworzonym sosem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180ºC.

ocena:

Młoda kura z borówkami

składniki

  • 1 młoda kura lub kurczak
  • 400 ml wywaru (może być z kostki)
  • 1 cebula
  • 1 l serwatki lub zsiadłego mleka
  • 500 ml dżemu lub konfitury z czerwonych borówek
  • po 1 łyżeczce: posiekanej natki pietruszki i mięty
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczoną, umytą i osuszoną kurę zalewamy zsiadłym mlekiem i moczymy co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu i osączeniu nacieramy kurę solą i smażymy na maśle, aż do zrumienienia, często ją obracając. Następnie do wnętrza kury wkładamy natkę pietruszki, miętę, obraną i przekrojoną cebulę, posypujemy ją z zewnątrz kminkiem (najlepiej zmielonym) i pieprzem, wkładamy do brytfanki, dodajemy wywar warzywny i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie dzielimy kurę na części, kładziemy na każdej z nich łyżkę konfitury z borówek, polewamy wytworzonym sosem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję