menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki pokrój na 2,5 cm kawałki, opłucz i dokładnie osusz na papierowych ręcznikach. Najlepiej jest je płukać bardzo zimno wodą powtarzając czynność kilka razy. Oliwę (pozostaw 50 ml na później) rozgrzej do 140°C w garnku lub frytownicy. Temperaturę możesz kontrolować termometrem kuchennym. Do oliwy włóż ziemniaki, kiedy zmiękną wyłóż je na ręcznik papierowy i ostudź. Oliwę podgrzej do 170°C i smaż ziemniaki do złotego koloru. W tym czasie na pozostałej oliwie podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek posiekany w plasterki. Smaż całość chwilę aż cebula zmięknie. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę bez pestek oraz tymianek. Całość mieszając smaż jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec ziemniaki posyp przygotowaną „hiszpańską okrasą” i serwuj.

ocena:

Młode ziemniaki z szynką serrano i papryką chilli

składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1l oliwy z oliwek do smażenia
  • 150 g szynki serrano
  • 2 papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki otartego tymianku
  • sól morska grubo ziarnista, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki pokrój na 2,5 cm kawałki, opłucz i dokładnie osusz na papierowych ręcznikach. Najlepiej jest je płukać bardzo zimno wodą powtarzając czynność kilka razy. Oliwę (pozostaw 50 ml na później) rozgrzej do 140°C w garnku lub frytownicy. Temperaturę możesz kontrolować termometrem kuchennym. Do oliwy włóż ziemniaki, kiedy zmiękną wyłóż je na ręcznik papierowy i ostudź. Oliwę podgrzej do 170°C i smaż ziemniaki do złotego koloru. W tym czasie na pozostałej oliwie podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek posiekany w plasterki. Smaż całość chwilę aż cebula zmięknie. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę bez pestek oraz tymianek. Całość mieszając smaż jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec ziemniaki posyp przygotowaną „hiszpańską okrasą” i serwuj.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję