menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kiedyś młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem polane masłem i posypane świeżym koperkiem były jednym z kultowych dań barowych na przełomie wiosny i lata. Teoretycznie nic specjalnego, co to za sztuka, wystarczy ugotować, odcedzić i podać z masełkiem, ale mają w sobie to coś co powoduje, że uszy i ręce nam się do nich trzęsą, a potem, potem gdy są znowu coraz starsze i starsze nadchodzi tęsknota, bo znowu trzeba będzie o nich marzyć i śnić przez cały rok€Ś
 
Młode ziemniaczki nie wymagają obierania i najlepsze są po oskrobaniu skórki. Można sobie pracę ułatwić, myjąc ziemniaki pod bieżącą wodą szorstką ściereczką do naczyń. Gotujemy je w posolonej wodzie do miękkości po odcedzeniu odparowujemy i dodajemy do garnka masło i posiekany koperek. Potrząsamy garnkiem kilkakrotnie i przekładamy ziemniaki do miski. Można je podać tylko z ochłodzonym, przyprawionym solą i zieleniną – kefirem

ocena:

Młode ziemniaki

składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • masło
  • pęczek koperku
  • sól
  • ew. kefir

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kiedyś młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem polane masłem i posypane świeżym koperkiem były jednym z kultowych dań barowych na przełomie wiosny i lata. Teoretycznie nic specjalnego, co to za sztuka, wystarczy ugotować, odcedzić i podać z masełkiem, ale mają w sobie to coś co powoduje, że uszy i ręce nam się do nich trzęsą, a potem, potem gdy są znowu coraz starsze i starsze nadchodzi tęsknota, bo znowu trzeba będzie o nich marzyć i śnić przez cały rok€Ś
 
Młode ziemniaczki nie wymagają obierania i najlepsze są po oskrobaniu skórki. Można sobie pracę ułatwić, myjąc ziemniaki pod bieżącą wodą szorstką ściereczką do naczyń. Gotujemy je w posolonej wodzie do miękkości po odcedzeniu odparowujemy i dodajemy do garnka masło i posiekany koperek. Potrząsamy garnkiem kilkakrotnie i przekładamy ziemniaki do miski. Można je podać tylko z ochłodzonym, przyprawionym solą i zieleniną – kefirem

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję