menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Świeży bób możemy zarówno wyłuskać bezpośrednio ze strąków lub też kupić łuskany. Ziarna bobu płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy polane topionym masłem lub masłem z tartą bułką. Dodatkowo możemy bób posypać świeżo zmielonym pieprzem, a do topionego masła dodać ząbek posiekanego czosnku. Podobnie postępujemy ze starszym bobem, ale wtedy gotujemy go trochę dłużej i przed podaniem wyłuskujemy ziarna bobu ze skórki. Namawiam Państwa do przyrządzenia sobie puree z gotowanego i przetartego bobu. Dodajemy do niego odrobinę masła i przyprawy. Takie purée z bobu, może być użyte do przyrządzania kanapek lub jako dodatek do drugiego dania.

ocena:

Młody bób z masłem

składniki

  • 500 g zielonego młodego bobu
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ew.: 2 łyżki drobnej tartej bułki, 1 ząbek czosnku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Świeży bób możemy zarówno wyłuskać bezpośrednio ze strąków lub też kupić łuskany. Ziarna bobu płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy polane topionym masłem lub masłem z tartą bułką. Dodatkowo możemy bób posypać świeżo zmielonym pieprzem, a do topionego masła dodać ząbek posiekanego czosnku. Podobnie postępujemy ze starszym bobem, ale wtedy gotujemy go trochę dłużej i przed podaniem wyłuskujemy ziarna bobu ze skórki. Namawiam Państwa do przyrządzenia sobie puree z gotowanego i przetartego bobu. Dodajemy do niego odrobinę masła i przyprawy. Takie purée z bobu, może być użyte do przyrządzania kanapek lub jako dodatek do drugiego dania.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję