menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jedna z najstarszych, śląskich potraw wigilijnych. Ma charakter gęstego sosu często sporządzanego na zasmażce z masła i mąki, na którym gotowano różne składniki: piernik, suszone owoce, czosnek itp. Moczkę podawano czasem z kluskami jęczmiennymi. Najpopularniejsza jest moczka piernikowa, do której najlepiej jest użyć piernika (koniecznie na miodzie) z poprzedniej Wigilii. Moczkę należy podawać schłodzoną, gdy wszystkie składniki się przegryzą, wtedy też można zupę ew. doprawić.

Piernik pokroić na cienkie plasterki, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Po kilku godzinach zagotować i zmiksować. Do masy piernikowej dodać wywar z jarzyn i przypraw, następnie dodać pokrojone bakalie, sok z cytryny i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, przyprawić cukrem i odrobiną soli do smaku. Moczkę podaje się schłodzoną.

ocena:

Moczka wykwintna – Śląsk

składniki

-500 g piernika (na miodzie!)
-125 g miodu
-4 marchewki, 5 pasternaków, 2 pietruszki, seler
Przyprawy
-300 g gorzkiej czekolady
-orzechy włoskie i laskowe
-migdały, suszone morele, rodzynki
-wywar z suszu śliwkowego
-goździki, cynamon, liść laurowy (3 listki),
-wanilia w lasce
-cukier do smaku, szczypta soli
-sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jedna z najstarszych, śląskich potraw wigilijnych. Ma charakter gęstego sosu często sporządzanego na zasmażce z masła i mąki, na którym gotowano różne składniki: piernik, suszone owoce, czosnek itp. Moczkę podawano czasem z kluskami jęczmiennymi. Najpopularniejsza jest moczka piernikowa, do której najlepiej jest użyć piernika (koniecznie na miodzie) z poprzedniej Wigilii. Moczkę należy podawać schłodzoną, gdy wszystkie składniki się przegryzą, wtedy też można zupę ew. doprawić.

Piernik pokroić na cienkie plasterki, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Po kilku godzinach zagotować i zmiksować. Do masy piernikowej dodać wywar z jarzyn i przypraw, następnie dodać pokrojone bakalie, sok z cytryny i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, przyprawić cukrem i odrobiną soli do smaku. Moczkę podaje się schłodzoną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję