menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko zbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła, ziół suszonych i posiekanych świeżych ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego czosnku robimy masło ziołowe. Grudkę masła ziołowego układamy pośrodku płata piersi i zwijamy z rulonik. Obtaczamy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zarumienienia. W wersji klasycznej nie dodajemy ani ziół ani czosnku, tylko masło z natką pietruszki.

ocena:

Mój ulubiony de Volaille

składniki

  • 800 g piersi kurczaka (1 pierś na osobę)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka świeżych posiekanych ziół – majeranek, oregano, tymianek
  • ćwierć łyżeczki mieszanki tychże ziół suszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mąka do panierowania
  • tarta bułka
  • 100 g masła
  • olej
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko zbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła, ziół suszonych i posiekanych świeżych ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego czosnku robimy masło ziołowe. Grudkę masła ziołowego układamy pośrodku płata piersi i zwijamy z rulonik. Obtaczamy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zarumienienia. W wersji klasycznej nie dodajemy ani ziół ani czosnku, tylko masło z natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję