X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina

Ulubiony kotlet schabowy – Macieja Kuronia

Oto przepis na ulubiony kotlet schabowy mojego ojca Macieja. Idealna propozycja na rodzinny smaczny obiad. Ten przepis jest oczywiście idealny dla dzieci możesz przygotować te kotlety również z innymi dodatkami takimi jak, mizeria, buraczki, kapusta zasmażana i inne pyszne dodatki.

ULUBIONY KOTLET SCHABOWY MACIEJA KURONIA

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 250 ml mleka
  • 100 g mąki (ok. pół szklanki)
  • 1 szklanka tartej bułki
  • pieprz i sól

Ulubiony kotlet schabowy – Macieja Kuronia

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Postępujemy tak, jak przy każdym schabowym, a mianowicie: czyścimy mięso, zdejmujemy włókna, kroimy na 2-3 cm kotlety, tak, żeby każdy był z kostką. Zbijamy kotlety z obu stron obuchem tasaka lub tłuczkiem moczonym w wodzie. Można też wkładać kotlety do ubijania pomiędzy warstwy folii, żeby nie kaleczyć mięsa.

Krok 2:

Ucieramy sól z czosnkiem i odrobiną majeranku oraz pieprzu. Smarujemy kotlety z obu stron. Następnie wkładamy je do szklanego lub kamiennego naczynia i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy w zalewie przez 24 godziny. Po upływie doby odcedzamy schab w mleku i odstawiamy. Do odcedzonego mleka wbijamy jaja i ubijamy trzepaczką. 

Krok 3:

Kotlety panierujemy obtaczając je najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajach, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Do panierki można też dodać zmielone orzechy włoskie lub laskowe, tarty żółty ser, ziarna słonecznika, sezamu, płatki kukurydziane lub różne zioła: oregano, tymianek i inne.

Ulubiony kotlet schabowy – Macieja Kuronia

W razie jakichkolwiek pytań  dotyczących lodów i sorbetów lub jakiekolwiek wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem ja lub Bogusia.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook 

Więcej pysznych przepisów np. na kotlety mielone znajdziesz >> TUTAJ <<

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również