menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wysuszony i pokruszony chleb zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Gdy płyn przestygnie, przecedzamy go i dodajemy rozpuszczone w cukrze drożdże oraz sok z cytryny i miód, mieszamy. Odstawiamy na jedną dobę. Zlewamy do butelek. Korkujemy i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Podajemy w szklankach. Najlepiej smakuje w upalne dni.

ocena:

Mój ulubiony kwas chlebowy

składniki

  • 250 g żytniego chleba razowego
  • sok z 1 cytryny
  • 5 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 g miodu
  • 4 l wrzątku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wysuszony i pokruszony chleb zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Gdy płyn przestygnie, przecedzamy go i dodajemy rozpuszczone w cukrze drożdże oraz sok z cytryny i miód, mieszamy. Odstawiamy na jedną dobę. Zlewamy do butelek. Korkujemy i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Podajemy w szklankach. Najlepiej smakuje w upalne dni.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję