menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Golonki czyścimy, opalamy i wkładamy do niedużej ilości osolonego wrzątku (chodzi o to, żeby golonki były tylko przykryte), łyżeczką majeranku i obranymi ząbkami czosnku (z całej główki pozostawiamy 3 ząbki na później). Gotujemy około 90 minut, do momentu, kiedy będzie można wyjąć kości, ale mięso nie będzie całkiem miękkie. Gdy golonki przestygną w wywarze, płyn przecedzamy i stawiamy na małym ogniu, żeby odparował, a z golonek usuwamy kości. Cielęcinę mielimy przez drobne sito. Doprawiamy posiekanymi, utartymi z solą ząbkami czosnku, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem. Dłonią dokładnie wyrabiamy farsz dodając trochę odtłuszczonego i odparowanego wywaru. Przygotowujemy zalewę: mieszamy miód, piwo, sos sojowy, imbir, chilli i posiekany ząbek czosnku. Golonki faszerujemy cielęciną, układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy przygotowanym sosem piwnym, tak by sos sięgnął do połowy mięsa. Pieczemy w temperaturze 180° około 30-50 minut, systematycznie uzupełniając sos resztą wywaru, aż golonki będą miękkie. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem i tartym chrzanem.

ocena:

Ulubiona golonka Macieja Kuronia

składniki

  • 4 średnie golonki – najlepiej przednie
  • 300 g cielęciny bez kości
  • 1 łyżka miodu
  • 500 ml jasnego piwa
  • 2 cebule, 1 główka czosnku
  • 1 liść laurowy, 1 goździk, 6 ziaren ziela angielskiego
  • kminek, imbir, chilli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sos sojowy, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Golonki czyścimy, opalamy i wkładamy do niedużej ilości osolonego wrzątku (chodzi o to, żeby golonki były tylko przykryte), łyżeczką majeranku i obranymi ząbkami czosnku (z całej główki pozostawiamy 3 ząbki na później). Gotujemy około 90 minut, do momentu, kiedy będzie można wyjąć kości, ale mięso nie będzie całkiem miękkie. Gdy golonki przestygną w wywarze, płyn przecedzamy i stawiamy na małym ogniu, żeby odparował, a z golonek usuwamy kości. Cielęcinę mielimy przez drobne sito. Doprawiamy posiekanymi, utartymi z solą ząbkami czosnku, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem. Dłonią dokładnie wyrabiamy farsz dodając trochę odtłuszczonego i odparowanego wywaru. Przygotowujemy zalewę: mieszamy miód, piwo, sos sojowy, imbir, chilli i posiekany ząbek czosnku. Golonki faszerujemy cielęciną, układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy przygotowanym sosem piwnym, tak by sos sięgnął do połowy mięsa. Pieczemy w temperaturze 180° około 30-50 minut, systematycznie uzupełniając sos resztą wywaru, aż golonki będą miękkie. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem i tartym chrzanem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję