X

Czego szukasz?

Przepis

Pierogi, chyba wszyscy je lubimy, a przynajmniej większość z Was. Rodzajów ich są dziesiątki, z mięsem, z warzywami, z tofu, z owocami. Można je smażyć, gotować, piec. Otwiera się coraz więcej restauracji specjalizujących się właśnie w pierogach. Z pewnością jedne z bardziej lubianych to pierogi ruskie. I ja właśnie mam dzisiaj dla Was przepis na moje ulubione pierogi ruskie. 

Moje ulubione pierogi ruskie

Składniki:

Ciasto
  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 200 ml wody lub np. mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko, sól
Farsz
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego twarogu
  • po 50 g: rokpola, cheddara i bryndzy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce soli czosnkowej i cebulowej
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę przesiej na stolnicę, następnie dodaj jajo, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrób ciasto. Odstaw je na 20 minut, żeby „odpoczęło”.

Krok 2:

Cebulę i czosnek obierz, cebulę poszatkuj, a czosnek posiekaj i razem podsmaż na oleju.

Krok 3:

Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami. Przypraw solą czosnkową i cebulową, białym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Zamiast pieprzu możesz użyć curry lub np. chili, a zamiast soli czosnkowej czy cebulowej – soli selerowej lub np. ziołowej.

Krok 4:

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuj ciasto i szklanką wytnij krążki. Na środku każdego krążka  połóż kulkę farszu, brzegi ciasta zwilż wodą i starannie zlep.

Krok 5:

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia i wyjmuj łyżką cedzakową.

Podawaj np. polane roztopionym masłem.

Osobiście polecam również pierogi, zresztą nie tylko ruskie, podsmażone na patelni lub np. w piekarniku z dodatkiem masła.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mącznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Polecam wszystkim ten przepis.ciasto jest elastyczne i super się lepić,a jeśli zrobicie farsz jak z przepisu pierogi są idealne

  2. Ile pierogów wyjdzie z podanej receptury, jeżeli do wykrawania krążków użyjemy szklanki.

Sprawdź również