poziom skomplikowania:
Morele płuczemy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do 500 ml wrzątku. Gotujemy 4 minuty i osączamy. Z pozostałej po gotowaniu wody i cukru robimy na małym ogniu syrop, wrzucamy do niego morele i gotujemy ok. 5 minut. Odstawiamy do następnego dnia. Morele odcedzamy, syrop zagotowujemy i zalewamy nim owoce. Na trzeci dzień ponownie odcedzamy morele, a do syropu dodajemy spirytus i 250 ml wody. Zagotowujemy. Do wyparzonych słoików wkładamy morele, zalewamy je syropem ze spirytusem i od razu zakręcamy.
Morele w spirytusie
składniki
poziom skomplikowania:
Morele płuczemy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do 500 ml wrzątku. Gotujemy 4 minuty i osączamy. Z pozostałej po gotowaniu wody i cukru robimy na małym ogniu syrop, wrzucamy do niego morele i gotujemy ok. 5 minut. Odstawiamy do następnego dnia. Morele odcedzamy, syrop zagotowujemy i zalewamy nim owoce. Na trzeci dzień ponownie odcedzamy morele, a do syropu dodajemy spirytus i 250 ml wody. Zagotowujemy. Do wyparzonych słoików wkładamy morele, zalewamy je syropem ze spirytusem i od razu zakręcamy.