menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Morele płuczemy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do 500 ml wrzątku. Gotujemy 4 minuty i osączamy. Z pozostałej po gotowaniu wody i cukru robimy na małym ogniu syrop, wrzucamy do niego morele i gotujemy ok. 5 minut. Odstawiamy do następnego dnia. Morele odcedzamy, syrop zagotowujemy i zalewamy nim owoce. Na trzeci dzień ponownie odcedzamy morele, a do syropu dodajemy spirytus i 250 ml wody. Zagotowujemy. Do wyparzonych słoików wkładamy morele, zalewamy je syropem ze spirytusem i od razu zakręcamy.

ocena:

Morele w spirytusie

składniki

  • 2 kg moreli
  • 500 ml spirytusu
  • 750 ml wody
  • 1 kg cukru

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Morele płuczemy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do 500 ml wrzątku. Gotujemy 4 minuty i osączamy. Z pozostałej po gotowaniu wody i cukru robimy na małym ogniu syrop, wrzucamy do niego morele i gotujemy ok. 5 minut. Odstawiamy do następnego dnia. Morele odcedzamy, syrop zagotowujemy i zalewamy nim owoce. Na trzeci dzień ponownie odcedzamy morele, a do syropu dodajemy spirytus i 250 ml wody. Zagotowujemy. Do wyparzonych słoików wkładamy morele, zalewamy je syropem ze spirytusem i od razu zakręcamy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję